Google+ Badge

"

Bu Blogda Ara

30 Ağustos 2016 Salı

Evde Tarhana yapımı, Ev Tarhanası Yapımı, Kışlık Hazırlıklar kuru tarhana



Benim  bloğum yemek bloğu değil ama bu tarifi kaybetmemek için buarada ve sizinle paylaşamayı uygun gördüm. Tarhanam henüz kuruma aşamasında ama eledikten sonra elekten geçmeyenleri ıslattım ve bu yılın ilk çorbasını onlarla yaptım..Kremalı tarhana çorbası gibi oldu. Komşularında bayıldı:)

Malzemeler (pazardan, mevsiminde Ağustos sonu)
1,5 kilo soğan .       küçük boylarda
1,5 kilo Bursa domatesi  .      etli oval olanlardan
1,5 kilo kırmızı biber.          Kapya biber
5-6 tane yeşil biber
2 tane acı yeşil biber..    siz koymayabilirsiniz. benim tarhanam acı bile olmamış
1 kilo kese yoğurdu.            madıradan aldım
1 tabak haşlanmış nohut.      rondodan geçirdim
4-5  diş sarımsak        orta boy
Turşu tuzu.        benim paketin üzerinde deniz tuzu yazıyordu
2-3 kilo kadar un.  evde 5 kiloluk vardı ölçmedim

Yarım demet Maydonoz
Yarım demet Dereotu
2 yemek kaşığı kuru Nane

Yapılışı
En büyük boy çelik tencereme (10lt) önce soğanları doğradım.üzerine kapya biber doğranmış olarak yeşil biberleride ve en üste kabuklarını salça yapmakta kullandığım doğranmış domatesler ve sarımsaklar, haşlanmış nohut. tuz..... tencerenin kapagını kapatıp kısık ateşte ara ara karıştırarak biberler kabuklarından ayrılana kadar pişirdim. doğranmış maydonoz ve dereotunu atıp kapağını bir daha açmadım..
akşam kaynatırsanız ertesi sabaha soğumuş oluyor. Üzerinde biriken suyu bir kepçe ile 700 gram alan kavonozlardan birine doldurdum ve buzdolabına koydum. iki yemek yaptım bu su ile.. Çorbada yapabilirsiniz
Sabahleyin.. (benim öğlen oluyor)soğumuş olan pişmişleri büyükçe sır bu iş için kullandığım  bir leğene döktüm. daha sonra yoğurdu, unu ve kuru naneyi ekleyip tahta kaşıkla karıştırdım. Cıvık bir hamur oldu.  Üzerini kapatıp kabarcıklar oluşana kadar hiç karıştırmadım. daha sonra kabardıkça ara ara karıştırdım. Akşam kapalı olan arka balkonuma jarse bir bezin üzerine un eleyerek büyük kaşıkla tarhanayı kaşık kaşık döktüm. kurumaya başladıkça alt üst ettim ve iyice kurumadan her gidişimde biraz dah ufak parçalara ayırdım.
çok az nemliyken Aliminyum süzgeçten ezerek geçirdim. 4-5 gün resimde gördüğünüz şekilde yine ara ara karıştırarak kuruyacak. aksi halde küflenir.

Not.. tarife ve kendinize güvenmiyorsanız denemeyin.. daha önce tarhana yapmış olanlar kendi bilgi ve becerilerinide ekleyerek yapabilir. ben fikir olsun diye paylaştım





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder